[ Pobierz całość w formacie PDF ]

śniej) rozlać po 0,5 ml do uprzednio przygotowanych dwóch szeregów pro-
bówek.
" Probówki z odczynnikiem Benedicta po dodaniu hydrolizatu nale\y zaraz
wstawić do wrzącej łazni wodnej na 3 minuty. Hydrolizę skrobi prowadzić do
zaniku barwy z jodem.
" Wyró\nić kolejne stadia hydrolizy kwasowej skrobi i określić, na którym eta-
pie zaczynają pojawiać się cukry redukujące. Wyjaśnić, dlaczego do prób
z odczynnikiem Benedicta dodawany jest roztwór NaOH.
ODCZYNNIKI
0,5% roztwór glukozy; 0,5% roztwór fruktozy; 0,5% roztwór maltozy lub lakto-
zy; 0,5% roztwór sacharozy lub trehalozy; odczynnik Benedicta (173 g bezwod-
nego cytrynianu trisodowego i 90 g Na2CO3 bezwodnego rozpuścić w 600 ml
gorÄ…cej wody, przesÄ…czyć i dodać 100 ml 17,3% roztworu CuSO4 Å" 5H2O, mie-
szaninę uzupełnić wodą do 1000 ml); odczynnik Barfoeda (13,3 g octanu mie-
dzi (II) rozpuścić w 200 ml H2O i po przesączeniu dodać 1,8 ml kwasu octowe-
go lodowatego; modyfikacja Taubera i Kleinera: rozpuścić na gorąco 24 g octa-
nu miedzi (II) w 450 ml H2O i dodać 25 ml 8,5% roztworu kwasu mlekowego);
1% roztwór kleiku skrobiowego (1 g skrobi zawiesić w 10 ml zimnej wody, po
czym zawiesinę tę wlać do 80 ml wrzącej wody  po rozpuszczeniu ostudzić
i uzupełnić wodą do 100 ml); roztwór jodu w jodku potasu (płyn Lugola  2 g
KJ rozpuścić w 5 ml H2O i w tym roztworze rozpuścić 1 g jodu, po czym uzu-
pełnić wodą do 300 ml  jest to roztwór macierzysty, który przed u\yciem roz-
cieńcza się 150 razy); 2 M roztwór NaOH; 1 M roztwór H2SO4.
5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • realwt.xlx.pl